Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? - Mocaco Coffee

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bol köpüklü bir Türk kahvesine kim hayır diyebilir ki! Hem de o eşsiz lezzeti ile… Peki tadı ile olduğu kadar sunumu ile de kendine hayran bırakan bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır? 

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? 

bir fincan türk  kahvesi

Türk kahvesinin öne çıkan özelliklerinden biri, farklı makineler eşliğinde lezzetli bir şekilde bu geleneksel lezzeti yapabilmenizdir. Türk kahvesi yapımı, kişi sayısına göre de belli farklılıklar içerir. Özellikle makinede bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız yazımız tam size göre! İşte kişi sayısına ve tercih edilen yapım malzemesine göre Türk kahvesi yapımı!

Öncelikle klasik 2 kişilik bol köpüklü Türk kahvesi yapımına bakalım.

  • İki yemek kaşığı kadar kahveyi cevzeye aktarın.
  • Ardından ılık veya biraz soğuk suyu iki kişilik fincan miktarına göre cevzeye dökün.
  • Şeker miktarını kahvedeki damak zevkinize göre ayarlayıp ilave edebilirsiniz.
  • Türk kahvesini ocakta pişirmeden önce karıştırarak malzemelerin birbiriyle bütünleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Daha sonra kahveyi kısık ateşteki ocağa alın ve kahveyi karıştırmadan köpürmesini bekleyin.
  • Köpüren kahvenin üstünü fincanlara aktarın ve ardından kalan kahveyi de fincanlara servis edin. Afiyetler olsun, ikramlık bol köpüklü Türk kahvesi hazır! 

Türk kahvesi cezvesi kullanarak yapacağınız kahve dışında makineyi kullanarak da bol köpüklü bir kahve sunabilirsiniz. Burada önemli olan alacağınız kahve makinesinin ayarlarını öğrenerek hareket etmektir.

Elektrikli cezvede yapacağınız Türk kahvesinde ise aynı klasik yöntemi uygulayarak cezvenin ışığını yakmadan önce kahveyi karıştırmalı ve köpürmeyi başlayınca da fincanlara aktarmalısınız. Makinede yapacağınız Türk kahvesinde ise kişi sayısına göre su koyma bölümüne oda sıcaklığındaki suyu koymalısınız. Makinenin cezve bölümüne de kahve ekleyerek ayarlardan ilgili kısma basarak kahvenizi pişirmeye başllayabilirsiniz.

güzel bir türk kahvesi sunumu

Gördüğünüz gibi bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmak hiç de zor değil. Siz de yukarıdaki adımları takip ederek bol köpüklü bir Türk kahvesi yapabilirsiniz. Ayrıca Türk kahvesinin şık bir sunum ile anlam kazandığını da belirtmek isteriz. 

Kahve sunumunuzu en iyi hâle getirmek için Misafirleriniz İçin 4 Farklı Türk Kahvesi Sunumu başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Ancak Türk kahvesini çok daha lezzetli yapabilmek için birtakım püf noktaları da vardır. Dilerseniz artık Türk kahvesinin püf noktalarının neler olduğuna bakalım.

Bol Köpüklü Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesini süt ekleyerek de lezzetli bir şekilde yapabilirsiniz. Cezvede ve makinede yapabileceğiniz bol köpüklü sütlü Türk kahvesinde sütün oda sıcaklığında olmasını öneririz. Süt ekleyeceğiniz cezveye klasik Türk kahvesi tarifinde olduğu gibi yine şeker ve Türk kahvesi ekleyiniz.

Süt, şeker ve Türk kahvesi karışımını ocağa almadan önce iyice karıştırabilir, ardından kısık ateşteki ocağa koyabilirsiniz. Kahvenin köpürdüğünü gördüğünüzde tatlı kaşığı kullanarak birkaç köpüğü, fincanlara ekleyebilirsiniz. Ardından kalan kahveyi eşit miktarlarda fincanlara aktarabilirsiniz. İşte sütün katacağı yumuşaklık eşliğinde bol köpüklü Türk kahveniz hazır!

Kahvede sütü sevenlerdenseniz sütlü kahve yapımına dair tüm detayları öğrenmek için evde sütlü kahve yapımı adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapmak için Püf Noktalar

geleneksel kahve

Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Peki bol köpüklü Türk kahvesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? 

İşte lezzetli, bol köpüklü Türk kahvesinin püf noktaları!

  • Taze Kahve Kullanın

Bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmak için elbette taze kahve kullanmalısınız. Bunun için kahveyi aldığınız yere dikkat etmeniz gerekir. Eğer kahveyi güvenmediğiniz bir yerden satın alırsanız, acı ve bayat bir tat ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Türk kahvesini çekirdek halinde alıp kendiniz öğütebilir, böylece uzun süre tazeliğini koruyabilirsiniz.

Fakat kahve öğütücünüz yoksa da üzülmenize gerek yok. Mocaco Coffee aracılığıyla kahve çekirdeklerini istediğiniz gibi çektirebilir, taze çekilmiş Türk kahvesinin farkını hissedebilirsiniz. Üstelik taze kavrulmuş kahve çekirdekleri ile lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.

Ek olarak Türk kahvesini saklarken vakumlu kavanozlar tercih etmenizi ve kahvenin hava ile temasından kaçınmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede kahveyi daha uzun süre taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

  • Kaliteli Cezve Tercih Edin

kumda türk kahvesi

Bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da cezve seçimi olacaktır. Kaliteli cezve tercih ederek Türk kahvesinin lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca cezvede kullanılan materyalin de Türk kahvesinin lezzetini etkilediği bilinir. 

Örneğin bakır bir cezve, kahveden en iyi tadı almanıza yardımcı olur. Çünkü bakır, ısıyı çok iyi ileten bir malzemedir. Dolayısıyla daha homojen bir sıcaklık elde etmenize yardımcı olur. Yine çelik veya porselen cezveler de kullanabileceğiniz diğer cezvelerdir. Ancak bol köpüklü bir Türk kahvesi için bakır cezve en ideal seçimdir. Bununla birlikte elektrikli cezve köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır ve yapılmalı mı soruları da sorulur. Aynı bakır cezvede olduğu gibi bol köpük için de elektrikli kahve makinesinin cezvesini kullanabilirsiniz.

  • İçme Suyu Kullanın

Kahveye eklenen suyun pH değerinin 6 ile 8 arasında olması idealdir. pH değeri 6’dan düşük olan su, kahvenin tadını acı bir hale getirirken; ph değeri 8’den yüksek olan su, kahvenin olması gerekenden daha yumuşak bir tada sahip olmasına neden olacaktır.

Ayrıca içme suyu yerine kullanılan musluk suyu, kireçli bir yapıdadır. Bu durum ise cezvede korozyona neden olabilir. Hatta iyi arıtılmamış musluk suyunun, insan sağlığı üzerinde de son derece zararlı etkileri bulunmaktadır. 

Diğer yandan içme suyu, genellikle ideal ph aralığına sahip olduğu için Türk kahvesi yapımına en uygun özelliğe sahiptir. Ek olarak, Türk kahvesi yaparken soğuk içme suyu tercih etmenizi öneririz. Böylece lezzetli bir Türk kahvesi yapabilirsiniz.

  • Kısık Ateşte Pişirin

kısık ateşte pişen türk kahvesi

Harlı ateş olarak adlandırdığımız yüksek ateş, Türk kahvesine uygun bir pişirme derecesi değildir. Eğer Türk kahvesi, yüksek ateş ile pişirilirse kahve yanabilir. Ayrıca kabarıp taşabilir. Bu nedenle kahvenin kısık ateşte pişirilmesi gerekir.

  • Türk Kahvesini Karıştırmayın

Türk kahvesini pişirirken karıştırmamalısınız. Eğer kahveyi pişirirken karıştırırsanız bol köpüklü bir kahve yerine az köpüklü ya da köpüksüz bir kahve elde edebilirsiniz. 

Öte yandan sade, orta ya da şekerli kahvenizi ocağa koymadan önce 30 saniye kadar karıştırabilirsiniz. Böylece daha homojen bir kıvam elde edebilirsiniz. Ancak belirttiğimiz gibi Türk kahvesini ocağa koyduktan sonra artık karıştırmamalısınız.

Bu yazımızda, bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Siz de yukarıdaki adımları takip ederek ve püf noktaları dikkate alarak lezzetli, bol köpüklü bir Türk kahvesi hazırlayabilirsiniz. 

Kaliteli kahve çekirdekleri sayesinde lezzetli bir Türk kahvesi için Mocaco Coffee’ye güvenebilir; klasik Türk kahvesi, dibek kahvesi veya damla sakızlı Türk kahvesi gibi Türk kahvesi çeşitlerinden dilediğinizi sipariş edebilirsiniz.

Türk kahvesi çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Keyifle Yudumlayacağınız Türk Kahvesi Çeşitleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Son olarak kahve konusundaki uzmanlığımız ile hazırlamış olduğumuz içeriklerimiz için kahve rehberi sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın! 

Önceki Makale Barista Kime Denir? Ne İş Yapar?