Popüler Kahve İsimleri Nelerdir? En Sevilen 8 Kahve - Mocaco Coffee

Popüler Kahve İsimleri Nelerdir? En Sevilen 8 Kahve

Her geçen gün popülaritesini gitgide arttıran kahve, bugün pek çoğumuzun vazgeçemediği lezzetlerden biri. Ortaya çıkan yepyeni kahve çeşitleri ile birlikte ise kahvenin artık dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olduğunu söylemek mümkün. Peki ama en çok tercih edilen kahve isimleri hangileri? 

Herkesçe Bilinen En Popüler Kahve İsimleri

Kahve içmek bir alışkanlık gibi görülse de yeryüzündeki pek çok kişi için vazgeçilmez eylemlerden biri. Kimileri güne bir fincan kahve olmadan başlayamazken kimileri ise gün içinde sayısız kahve tüketmeden o günü tamamlayamıyor. 

Eğer siz de bir kahve tutkunuysanız hiç şüphesiz, sorsak en sevdiğiniz kahveden bir yudum aldığınız andan itibaren gününüz çok daha enerjik ve verimli söylersiniz. Peki sizce tüm kahve çeşitleri ya da neden bu isimleri aldıkları hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?

1. Espresso

espresso

İtalya’ya özgü bir kahve türü olan Espresso, en çok tercih edilen kahve isimleri arasında yer alıyor. İnce çekilmiş ve koyu kavrulmuş; kendine has bir lezzete sahip Êspresso, inceliklerini bilmek kaydıyla hemen herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bir kahve türü.

Peki Espresso'nun bu ismi almış olmasının nedeni nedir? Aslında bu soruya iki farklı şekilde yanıt vermek mümkün. Bunlardan ilki, Espresso isminin İtalyanca’da “hızlı” anlamına gelen “espress” kelimesinden türemiş olduğu. Bu sorunun bir diğer cevabı ise yine İtalyanca basınç anlamına gelen “press” kelimesi olarak ifade edilebilir.

Yalnızca lezzeti ile değil görünümü ile de herkesin sevdiği Espresso'nun sadece ona özgü olan en önemli özelliğinin ise yüzeyinde oluşan köpüğü olduğu söylenebilir. Sözünü etmiş olduğumuz bu köpüklü yüzeyin oluşmasındaki temel neden, Espresso’nun bu ismi alma sebebi olarak da gösterilen basınçla yapılan demleme tekniği. 

Espresso makinelerinde ya da Espresso potunda demlenebilen bu kahvenin yapılış şekli kadar kahvenizi hazırlayan baristanın bu konu hakkındaki tecrübelerinin de önemli olan bir diğer konu olduğunu da ekleyelim.

Hem Espresso’nun hem de dünya üzerinde en çok tüketilen diğer kahve çeşitlerinin nasıl demlendiğini merak ediyorsanız, Kahve Tutkunları İçin Kahve Demleme Yöntemleri başlıklı içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

2. Cappuccino

Cappuccino

 

Şu anda tüm dünyada yaygın olarak tüketilen bir diğer kahve ismi ise Cappuccino. Tıpkı Espresso gibi İtalya menşeili bir kahve çeşidi olan Cappuccino, Espresso ve sütün benzersiz uyumu şeklinde de ifade edilebilir.

Kelime anlamı pelerin ve cübbe anlamına gelen Cappuccino, Viyana’daki keşişlerin giymiş olduğu bir kıyafet olan “capuchin” kelimesinden türetilmiştir. Cappuccino’nun rengi capuchin ile benzer olduğundan, sevilen bu İtalyan kahvesi Cappuccino ismi almıştır.

Cappuccino yapımında kullanılan baz aslında bir diğer İtalyan kahvesi olan Espresso. Cappuccino’yu Espresso’dan farklı kılan şeyin ise daha yumuşak bir içime sahip olabilmesi adına üzerine eklenen süt köpüğü olduğunu söylemek mümkün. Cappuccino yapımına dair merak edilenleri öğrenmek için Evde Cappuccino Nasıl Yapılır adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3. Americano

Americano

Espresso’nun bir diğer versiyonu olan Americano, Espresso’nun üzerine sıcak su eklenmesi yoluyla hazırlanan bir kahve çeşidi. Oldukça keskin yapısı ile bu lezzetli içecek, güne sert bir kahve ile başlamayı sevenlerin de vazgeçilmezi.

Hem yapımı hem de tadı ile demleme kahveyle benzer bir lezzete sahip olduğu düşünülse de aslında Americano, Espresso’nun kendisine kazandırdığı kıvam sayesinde çok daha farklı, sert ve yoğun bir lezzete sahip oluyor.

Elbette diğer kahve isimleri gibi Americano'nun da bu isme sahip olmasının da bir sebebi bulunuyor. Ağırlıklı olarak filtre kahve tüketen Amerikan askerlerinin II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da Espresso ile tanışmalarının ardından, askerler bu kahveyi fazla sert bulmuş ve bu sebeple de üzerine kaynar su ekleyerek tüketmeye başlamışlardır. Elde edilen bu lezzet ise zamanla Americano olarak anılmaya başlanmıştır.

Yapılışı itibariyle Americano’nun aslında demleme kahve ile benzer olduğu düşünülse de Espressonun Americano’ya kattığı yoğun tat, lezzetinin demleme kahveye nazaran daha sert olmasını sağlıyor. Evde Americano yapımına dair bilinmesi gerekenleri Americano Nasıl Yapılır adlı içeriğimizden öğrenerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.

4. Cafe Latte

latte

 

4. Cafe Latte

En popüler kahve isimleri arasında yer alan bir diğer kahve çeşidi ise Latte. Kelime anlamı “süt” olan Latte, yapılışı sırasında kullanılan süt miktarının fazla olması sebebiyle bu ismi almıştır.

Yapımı sırasında kullanılan süt, köpük ve kahvenin doğru oranlanması ise Latte'nin lezzetini belirleyen en temel unsurlar arasında yer alıyor. Yumuşak içimli olması nedeniyle Cafe Latte, ağırlıklı olarak kahve tüketimine yeni başlayan kişiler tarafından tercih ediliyor.

Eğer gerçekten lezzetli bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız Latte’nizi hazırlayan baristanın bu konuda edinmiş olduğu tecrübe ve sahip olduğu yetenek oldukça önemli. En çok tercih edilen kahvelerden biri olarak latteye dair detayları merak ediyorsanız “Latte Nedir, Evde Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

5. Türk Kahvesi

türk kahvesiEn popüler kahve çeşitlerine yer verdiğimiz içeriğimizin olmazsa olmazlarından biri de elbette ki Türk kahvesi ismi. Var olma hikâyesi Osmanlı dönemine kadar uzanan Türk kahvesi, Türk mutfağının en özel içecekleri arasındaki yerini asırlar sonra bugün de sürdürüyor.

Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olan Türk kahvesi ile ilgili belki de en önemli özellik, dünya üzerinde telvesi ile demlenen tek kahve çeşidi olması. Bu eşsiz kahve çeşidinin lezzetini belirleyen ise kahve çekirdeklerinin nasıl işlendiği, demlendiği ve kahvenizin sunumu.

Telvesi ile cezvede ya da kahve makinesinde pişirilen bol köpüklü Türk kahvesi, genellikle damağınızı tatlandırması için yanına birkaç adet lokum eklenerek servis ediliyor ve başta bayram, nişan, kız isteme merasimleri olmak üzere en özel ve keyifli pek çok anımıza eşlik ediyor! Türk kahvesinde bol köpük nasıl yapılır merak ediyorsanız bol köpüklü Türk kahvesi yapımına dair bilgiler paylaştığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

6. Caffee Macchiato

macchiato

Ünü İtalya’dan dünyaya yayılan bir diğer kahve ismi de Caffe Macchiato. İtalyanca’da “leke, nokta, benek” gibi anlamlar taşıyan Macchiato, hazırlanırken kullanılan süt miktarının neredeyse nokta kadar olması nedeniyle Cafe Macchiato ismi ile sunulmaya devam ediliyor.

Yine Espresso'nun baz olarak kullanılması ile hazırlanan bir kahve türü olan Macchiato, üzerine süt köpüğü ilave edildiğinden daha yumuşak bir içime sahip oluyor. Kahve severler tarafından hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilen bu eşsiz kahve genellikle üzerine kakao ilave edilerek servis ediliyor.

Ek olarak soğuk kahve yapımı hakkında merak ettikleriniz varsa Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

7. Mocha

mocha

İsmini kahve ticareti ile ünlü şehirlerden biri olan Yemen’deki Mocha limanından alan Mocha, süt ve çikolata ile hazırlanan bir kahve çeşidi olması ile biliniyor.

İçerisine ilave edilen çikolata sayesinde Latte'den daha farklı bir lezzete sahip olan Mocha'yı, yumuşak içimli yapısı nedeniyle kahve alışkanlığı olmayanların bile severek tüketebileceğini de ekleyelim.

8. Filtre Kahve

filtre kahve

  1. nesil kahvecilik ile birlikte kahve severlerin kalbinde kendisine ayrı bir yer edinmiş olan filtre kahve diğer kahve isimleri gibi demleme tekniği ya da tüketilmeye başlandıkları yerlerden dolayı değil demlendikten sonra bir filtreden geçirilerek süzülmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

Kağıt ya da metal bir filtreden geçirilerek süzülen kahve filtre kahve, bu sayede eşsiz bir lezzete kavuşuyor ve tüm kahve tutkunlarının beğenisini topluyor.

Sizler için popüler kahve isimleri ile birlikte bu kahve türleri ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık. Dünyanın hemen hemen her yerinde farklı şekillerde sunulan kahve çeşitleri, çekirdeklerinin toplanmasından işlenişine, hazırlanmasından sunumuna kadar pek çok aşamadan geçiriliyor ve tüm bu ritüellerin sonunda sizlerle buluşuyor. Filtre kahve tiryakisiyseniz bu kahveyi evde de hazırlayarak filtre kahvenizi keyifle yudumlayabilirsiniz. Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır adlı içeriğimize göz atarak bu konudaki püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Soğuk Kahve İsimleri Nelerdir?

Popüler sütlü ve sert kahve isimlerini derlediğimize göre şimdi de bilerek diğerlerinden ayırt edebileceğiniz soğuk kahve isimleri ile devam edelim. İşte popüler soğuk kahve çeşitleri isimleri ve özellikleri!

bir bardakta iced latte kahve

1.   Iced Latte

Soğuk sütlü kahve seviyorsanız Iced Latte’nin yumuşak içimli tadıyla ferahlayabilirsiniz. Ayrıca soğuk süt ile birlikte aromayı da birleştirmek istiyorsanız karamel, fındıklı veya vaniya gibi aromaları ekleterek soğuk kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz.

2.   Coffee Smoothie

Özellikle yaz aylarında aranan kahve lezzetlerinden olan Coffee Smothie ile gününüze zinde bir şekilde devam edebilirsiniz. Soğuk sütlü kahve isimlerinden biri olarak Coffee Smoothie kahvesini evde de buz, süt, çikolata veya meyve parçacıkları ekleyebilir, her yudumda gerekli tatlı ve enerji ihtiyacını bu kahveyle karşılayabilirsiniz.

3.   Iced Mocha

Çikolata ve kahve sevenlerin favorileri arasındaki Iced Mocha, yazın buzlu kahve ihtiyacını en iyi şekilde karşılayan kahvelerden biridir. İçeriğindeki Espresso ile birlikte süt, buz, çikolata sos ve krema da Iced Mochayı tamamlar niteliktedir. Kahvede krema ve çikolata lezzetini bir arada görmek istiyorsanız Iced Mochanın enfes tadını deneyimleyebilirsiniz.

 

iki adet bardakta frappe kahve

4.   Frappe

Soğuk kahve türleri arasındaki Frappe, yazın serinlemek isteyenlerin koştuğu kahveler arasındadır. Sütlü köpüklü bu lezzet, granül kahveyle de kolaylıkla hazırlanır. Evde yapacağınız Frappe için bol buz kullanabilir, yaz aylarında serinliği sonuna kadar hissedebilirsiniz.

5.   Iced Americano

Soğuk kahve çeşitleri arasındaki Iced Americano da sütsüz soğuk kahve sevenlerin tercihlerindendir. Espresso bazlı soğuk kahvelerden olan Iced Americano’yı evinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Özellikle kahvede hafif tadı seviyorsanız yaz günlerinde tercih edeceğiniz bu lezzet ile serinlemeyi tercih edebilirsiniz. 

Yazın soğuk kahve nasıl yapılır merak ediyorsanız da evde soğuk kahve yapımına dair bilgileri derlediğimiz içeriğe göz atabilirsiniz.  Eğer gerçek bir kahve keyfi yaşamak ve kaliteli kahve tüketmek istiyorsanız da kahve siparişlerinizi kahve uzmanı Mocaco Coffee’den tek tıkla oluşturabilir, gününüze lezzet katabilirsiniz!

Önceki Makale Barista Kime Denir? Ne İş Yapar?